Home Condimente Oregano

Oregano

759
0
Oregano Condiment

Cuvântul oregano vine din limba greacă, din compoziția cuvintelor “oros” și “ganos“, care înseamnă “bucuria muntelui”. Această expresie reflectă mireasma și aspectul vesel creat de plantele de oregano ce cresc pe dealurile stâncoase din Grecia.

De unde provine?

Este o plantă ce provine din zona mediteraneeană și timp de secole a fost cultivată doar pentru parfumul său, nu pentru gătit, fiind foarte des întâlnită în Grecia și în Egipt.

Ne vin în minte feluri de pizza și mâncăruri tradiționale grecești (un cub de brânză feta, o lingură de ulei de măsline, două felii de roșie și puțin oregano presărat deasupra, mmmm…), însă noi venim cu o altă idee pe care am lăsat-o la final.

Cu un an în urmă îmi petreceam concediul în Naphlion, un oraș din sudul Greciei. În centrul orașului am întâlnit un localnic care vindea plante aromatice uscate. Am cumpărat o pungă mică de oregano sălbatic (rigani), pe care am lăsat-o în camera de hotel, iar la întoarcere mireasma acestuia domina fiecare colț al camerei.

Aroma se intensifică atunci când planta este uscată.

Oregano. Beneficii pentru sănătate

Hipocrate ,,părintele medicinei” din Grecia antică, știa despre proprietățile antiseptice ale oreganoului și îl folosea pentru a trata boli digestive și respiratorii.
Vechii egipteni îl foloseau și ca dezinfectant vindecător, iar romanii l-au favorizat pentru stimularea creșterii părului.

Oregano Beneficii
Oregano. Beneficii pentru sanatate

În medicina populară turcă, uleiul de oregano este folosit pentru ameliorarea durerilor dentare, ca antiseptic pentru răni și ca remediu pentru inflamațiile de toate tipurile – psoriozis, amigdalită, ulcere bucale, gingii inflamate…

În Statele Unite, uleiul de oregano este un supliment alimentar foarte popular folosit pentru tulburări digestive, candidoză și ca terapie preventivă în sezonul de răceală și gripă.

Odată cu trecerea timpului, institutele de cercetare din întreaga lume au început să studieze posibilul rol al oregano în atenuarea altor boli, așadar hai să vedem ultimele descoperi ale secolului al XXI-lea.

Sindromul metabolic. Această afecțiune este o combinație de exces de greutate, zahăr crescut în sânge, hipertensiune arterială și trigliceride mari (o grăsime din sânge, o lipidă). Cercetătorii din Italia au descoperit că extractele de oregano au funcționat în același mod ca și medicamentele utilizate pentru sindromul metabolic. Studiile lor arată că extractele lor ar putea ajuta scăderea în greutate, prevenirea aterosclerozei și ameliorarea profilului lipidic (trigliceride ridicate).

Cancerul de colon. “Oregano este utilizat pe scară largă în dieta mediteraneeană, și este asociat cu un risc scăzut de cancer de colon”, au spus cercetătorii italienii în revista ,,Nutrition and Cancer”. Când au amestecat extract de oregano într-o eprubetă cu celule canceroase de colon, condimentul a oprit creșterea celulară și a ucis celulele, un efect pe care cercetătorii l-au etichetat ca ,,moarte declanșată de oregano”, declarând că: ,,Descoperirile noastre sugerează că oregano în cantitățile găsite în dieta
mediteraneană poate ucide celulele canceroase”.


Colesterolul ridicat. Cercetătorii turci au testat condimentele în laborator pentru
capacitatea lui de a opri oxidarea colesterolului LDL (etapă cheie în formarea plăcii de înfundare a arterelor), au descoperit că oregano a avut ,,cel mai pronunțat efect”.


Boala Alzheimer. Cercetătorii au analizat 139 de condimente pentru capacitatea lor de a stimula, substanța chimică a creierului (acetilcolina), aceeași acțiune ca și medicamentele care încetinesc boala Alzheimer și doar extractul de oregano a fost la fel de puternic ca medicamentele.


Petele de vârstă. Cercetătorii din Taiwan au descoperit că un compus din oregano
poate inversa ,,hiperpigmentarea” care provoacă pete de vârstă și ,,poate fi util în creșterea agenților de albire a pielii’’. Descoperirile au fost publicate în ,,Journal of Science Dermatological”.

Infecții cu stafilococ. Infecțiile cu Staphylococus aureus încep de obicei în spitale și
uneori sunt fatale. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Georgetown au
descoperit că uleiul de oregano este ,,cel mai puternic” ucigaș de S. aureus dintre mai mulți compuși testați. Dându-l zilnic animalelor cărora li s-a injectat bacteria, durata de viață estimată a acestora a crescut de 4 ori.

Uleiul de oregano ,,se poate dovedi a fi util” pentru ,,prevenirea și terapia” infecțiilor
cu S. aureus, au concluzionat cercetătorii. Așadar, asa cum am putut observa în
rândurile de mai sus, binecunoscutul condiment oregano are o serie de efecte terapeutice, ce îl fac un susținător al sănătății noastre.

Sursa: Healing Spices

Mod de păstrare

Recoltarea se face înainte ca planta să înflorească, atunci când vitalitatea și aroma plantei sunt la punctul maxim. Localnicii le prind în buchete și le usucă în locuri ferite soare și bine aerisite.

Se poate păstra în buchete, în cămară, sau în borcane cu capac etanș, departe de surse de căldură sau de umiditate. Ținut în conditii optime, poate fi păstrat mai mult de un an.

Utilizare

Oregano dă savoare legumelor – vânătă, dovlecel, ardei gras – și cărnii, în special în fripturi de miel, porc, vită sau în carne tocată, însa îl vom găsi foarte des în preparate grecești sau italiene ca:

  • Pizza
  • Paste
  • Sos de tomate
  • Preparate din pește
  • Salate grecești
  • Musaca

Combinații cu alte plante:

  • Busuioc
  • Dafin
  • Ardei iute
  • Usturoi
  • Piper
  • Rozmarin
  • Salvie
  • Cimbru

Se combină cu alte ierburi în:

  • Salate
  • Brânzeturi
  • Grătar
  • Marinade
  • Umpluturi

Rețetă de musaca

Am ales poate cea mai reprezentativă rețetă pentru oregano. Musacaua este un preparat ce consumă timp, dar merită osteneala. Să începem!

Musaca. Reteta

Ingrediente

Pentru un preparat de șase porții, aveți nevoie de:

  • Două vinete medii tăiate în felii
  • Un sfert de ceașcă de ulei de măsline
  • 700g de carne tocată de miel (sau vițel)
  • Două cepe roșii, tocate mărunt
  • O lingură de oregano uscat
  • 2-3 căței de usturoi tocat
  • O linguriță de scorțisoară măcinată
  • Două lingurițe de sare
  • O frunză de dafin
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 250ml de suc de roșii
  • Jumătate de cană de supă de pui sau vită
  • Patru cartofi medii, curățați, tăiați în felii și spălați cu apă rece

Pentru sosul bechamel avem nevoie de:

  • 600ml de lapte
  • 120g de unt
  • 120g de făină
  • Un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
  • Două gălbenușuri
  • 100g de parmezan (sau cascaval)
  • Sare după gust

Pentru o versiune mai dietetică, nu vom prăji legumele în ulei. Vânăta, de exemplu, absoarbe uleiul ca un burete și nu vrem asta.

Așezați o foaie de hârtie de copt într-o tavă, puneți cartofii tăiați în felii, stropiți cu puțin ulei de măsline și presărați sare. Lăsați-i la cuptor pentru cca. 20 de minute, până ce prind o nuanță galben-arămie. Când s-au făcut, îi dați deoparte și repetați procesul cu feliile de vinete.

În timp ce legumele se prepară la cuptor, sotați ceapa într-o cratiță, adăugați carnea tocată și amestecați până ce carnea prinde o culoare albă. Adăugați usturoiul, frunza de dafin, scorțișoara, oregano și pasta de tomate. Amestecați, lăsați câteva minute, apoi adăugați sosul de roșii, sare, piper și lăsați să se gătească timp de 40 de minute, sau până ce carnea este fragedă. Rezultatul trebuie să fie o pastă de carne vâscoasă, nu apoasă. Scoateți foaia de dafin și dați oala deoparte.

Preparati sosul bechamel adaugand untul intr-o cratita la foc mediu. Cand untul s-a topit, adaugati faina si amestecati timp de un minut. Indepartati de pe foc si adaugati treptat laptele amestecand in continuu. Adaugati inapoi pe foc si continuati sa amestecati. Opriti focul cand da in clocot. Adaugati nucsoara si parmezanul (sau cascavalul) apoi dati deoparte.

Ungeti o tava cu putin unt, puneti un strat din cartofii copti la cuptor, apoi jumatate din carnea tocata si gatita mai devreme, pe care o intindeti uniform peste stratul de cartofi. Adaugati un strat de felii de vinete, apoi inca un strat de carne intins uniform. Bateti galbenusurile si adaugati-le in sosul bechamel (care trebuie sa fie caldut, nu fierbinte), apoi turnati deasupra tavii si intindeti uniform in toata tava. Sosul bechamel va lucra ca un liant, astfel incat musacaua sa nu se destrame.

Introduceti tava la cuptor (ce a fost incalzit in prealabil la 170 grade) si lasati la gatit pentru 30-40 de minute, pana ce obtineti o crusta galben-aramie. Lasati sa se raceasca timp de 15 minute si serviti alaturi de o salata de rosii cu castraveti.

Previous articleIenibahar
Next articleGhimbirul
Sunt pasionat de condimente si am inceput sa ma documentez despre ele, dar si sa le folosesc frecvent de vreo cativa ani. Incerc sa simplific cat mai mult informatia din carti si sa o aduc in spatiul digital intr-o forma utila, usor de parcurs. Daca nu ati gasit raspunsul la intrebarea dvs despre anumite condimente, va rog lasati un comentariu mai jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here