Home Condimente Cardamonul

Cardamonul

980
0

Ce este cardamonul?

Cardamonul verde sau negru este o păstaie a unor plante din familia ghimbirului. Semințele cardamonului se pot măcina separat sau împreună cu coaja pentru mai multă savoare. Exista două tipuri de cardamon: negru și verde, verdele fiind cel mai popular.

Cardamomul are o aromă plăcută, caldă, care merge bine în mâncăruri sățioase dar și în băuturi calde precum cafea, ceaiuri sau ciocolată caldă.
Acest condiment este antimicrobian, este bogat în antioxidanți și poate ajuta la îmbunătățirea sănătații orale.

Cardamomul poate fi asociat cu pâine, brioșe, prăjituri,curry, miel, pui, plăcinte cu fructe, ovăz și orez.


Cardamom sau cardamon? Ambele variante sunt corecte, cardamon fiind o alternativă de scriere. Sfatul meu, scrieți-l sau pronunțați-l așa cum l-ați învățat. 
Dacă totuși doriți să vedeți cum a fost căutat pe Google în anul 2022, am adăugat aici două capturi. 

De unde provine cardamonul?

Cardamomul verde este originar din lanțurile muntoase ale statului Kerala din sud-vestul Indiei. În acest paradis tropical, Cardamomul este denumit „regina condimentelor.”

De asemenea, cardamonul este originar din Sri Lanka. Până în secolul al XIX-lea, cardamomul mic (Ehttana Cardamomum Maton) și cardamom sălbatic au fost recoltate în India și Sri Lanka din plante sălbatice. Cultivarea ordonată nu a avut loc cu adevărat până în prezent, începând abia în secolul al XX-lea.

Cardamon pastaie si seminte
Păstăi de cardamon și semințe de cardamon

Cardamonul Negru

Acest condiment a fost considerat pentru multă vreme un substitut, o variantă inferioară a cardamonului verde si până în secolul al XX-lea, a fost folosit cu preponderență în industria parfumurilor.

Cardamonul negru a fost cultivat de către comunitatea Lepcha din Sikkim, o zonă din nord-estul Indiei, și abia din 1960 el a fost cultivat în afara acestei comunități. Locuitorii comunității îl foloseau pentru scopuri medicale și foarte rar pentru gătit, dar în China, valoarea culinara a cardamonului negru a fost apreciată timp de secole.

În prezent, cardamonul negru este cultivat și în Nepal, Bhutan (un regat budist din Himalaya) sau Darjeeling (la est de Bengal)

Notă. Când cumpărați cardamom negru, cumpărați păstăile întregi, nu doar semințele pentru că acestea își pierd ușor uleiurile volatile și aroma.

Cardamonul negru chinezesc (cao guo) are păstăile mult mai mari față de varianta indiană, dar are gust aproape asemănător și poate fi un bun înlocuitor.

Cardamonul negru este potrivit pentru rețete “slow-cooking” și este folosit în rețete vietnameze de supe cu carne, în amestec cu alte condimente și orez.

Cardamomul Negru
Cardamomul Negru

Beneficiile Cardamonului

Denumit și ,,Queen of Spices” (Regina Condimentelor) datorită aromei sale delicate și plăcute, ce provine din conținutul său bogat și variat din peste 25 de uleiuri volatile, cardamonul vine la pachet cu o serie de efecte terapeutice.

Cel mai activ din punct de vedere medicinal este uleiul de CINEOL ce are un puternic efect antioxidant.

În medicină tradițională din Orient, cardamonul a fost folosit pentru a trata o varietate impresionantă de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșită, răceală, gripă) și toate formele de probleme digestive, de la respirație urât mirositoare și colici până la constipație și diaree.

În ultimii 20 de ani, zeci de studii au arătat că uleiurile volatile din cardamon sunt agenți puternici antiinflamatori și antiseptici care pot lucra împreună pentru a îmbunătății digestia și nu numai.

Ultima descoperire arată că el previne cancerul de colon, luptând împotriva celulelor canceroase din colon în mai multe moduri. Cardamonul reduce inflamația ce alimentează dezvoltarea cancerului prin împiedicarea divizării celulelor canceroase și uciderea lor.

Așadar, folosind cu regularitate acest condiment în preparatele noastre culinare vom beneficia atât de o savoare deosebită, cât și de prevenirea unor afecțiuni ce ne-ar putea tulbura liniștea vieții.

Cumpărarea și păstrarea cardamonului

Păstăile de cardamon de bună calitate trebuie să aibă o culoare verde, intensă, fără pete sau porțiuni decolorate. Trebuie evitate păstăile care sunt deja deschise la un capăt, pentru că aceasta ne spune faptul că au fost culese târziu. Ca rezultat, cardamonul va avea un conținut scăzut de uleiuri volatile după ce păstaia se va usca, ceea ce îi va scădea proprietățile.

Cardamonul măcinat deja nu este recomandat, doar dacă a fost măcinat recent (și aveți aceasta garanție).

Păstrați cardamonul în cutie etanșă, ferit de caldură extremă, lumină sau umididate. În aceste condiții, cardamonul poate fi păstrat pâna la un an.

Cardamonul pastrare

Utilizarea Cardamonului

Este un condiment excelent pentru dulciuri, băuturi sau mâncăruri savuroase.

Gustul este dulceag, ușor înțepător și parfumat, deci trebuie utilizat cu cumpătare. În mod tradițional, cardamonul a fost folosit în patiserie, prăjituri, deserturi cu fructe. Mai este folosit în biryani, una dintre cele mai populare mâncăruri indiene ce conține orez basmat.

În Estul Mijlociu, cardamonul este folosit în cafea, o singură păstaie desfăcută fiind suficientă la o porție de cafea, oferindu-i acesteia un gust răcoritor.


Cardamonul se poate combina cu:

  • Ienibahar
  • Chimen
  • Scorțișoară
  • Semințe de coriandru
  • Chimion
  • Semințe de fenicul
  • Ardei iute
  • Anason
  • Curcuma

Cardamonul este inclus în mixuri de condimente ca:

  • Chai
  • Pudra de curry
  • Ras el hanout
  • Baharat
  • Garam masala
  • Amestec pentru tajine

Rețetă | Orez basmati cu Cardamon

Ingrediente:

  • 375g orez basmați (cca. o cană și jumătate)
  • O lingură de sare
  • Un cub de unt (cca. 20g)
  • Un baton de scorțișoară
  • 3-4 păstăi de cardamon (presați ușor cu podul palmei pentru a le desface)
  • O jumătate de ceapă galbenă (sau albă)
  • Un vârf de cuțit de sofran lăsat la înmuiat în 30 ml de apă calduță.
  • O frunză de dafin
  • Jumătate de litru de supă de pui sau de legume

Într-un bol, puneți orezul și acoperiți-l cu apa rece apoi adăugați o lingură de sare (puteți elimina sarea dacă nu o puteți consuma din motive de sănătate). Amestecați și lăsați-l acoperit circa două ore. Aruncați apa și apoi clatiți cu apa rece.

Folosiți o cratiță cu fund gros și capac etans și asezați pe foc la temperatură moderată. Puneți un cub de unt apoi adăugați ceapa tocată. Amestecați până când ceapa își pierde culoarea albă (în jur de 2-3 minute).

Adăugați scorțisoară, cardamon, sofran cu tot cu apă în care a stat la înmuiat și frunza de dafin. Amestecați timp de un minut și adăugați supa. Lasați să dea în clocot apoi reduceți temperatura (flacăra). Adăugați capacul și lăsați cratița la foc pentru 10 minute.

Îndepărtați orezul de pe foc, acoperiți și puneți-l deoparte pănă la servire.

Sa fiți sănătoși!

Next articlePudră de Curry
Sunt pasionat de condimente si am inceput sa ma documentez despre ele, dar si sa le folosesc frecvent de vreo cativa ani. Incerc sa simplific cat mai mult informatia din carti si sa o aduc in spatiul digital intr-o forma utila, usor de parcurs. Daca nu ati gasit raspunsul la intrebarea dvs despre anumite condimente, va rog lasati un comentariu mai jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here