Harissa este o pastă făcută din ardei iute roșu, uscat și condimente și este consumată ca aperitiv în special în zona est-mediteraneană. Harissa este de origine tunisiană și este o pastă versatilă.
Harissa poate fi folosită atât ca și condiment cât și ca aperitiv (mezze, în bucătăria libaneză), combinată cu pătrunjel sau coriandru proaspăt tocat, mentă uscată, oregano, coajă de lămâie sau portocală.
În mod tradițional, harissa se combină cu carne gătită ca kebabul, carnea de pui, dar și în combinație cu ton, creveți, cod alb, cartof dulce sau chiar combinată cu unt.
Harissa – mod de preparare
Harissa este facută din ardei iute roșu și uscat pentru că aroma se intensifică în urma acestui proces.
Ingrediente:
- 10-12 ardei roșii uscați
- 2 lingurițe de semințe de chimion (prăjite)
- 2 lingurițe de semințe de coriandru
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- 1-2 lingurițe de sare de mare
- 2-3 linguri de ulei de masline
- Puneți ardeii într-un castron și turnați peste ei suficientă apă clocotită pentru a-i acoperi. Lăsați la înmuiat aproximativ 48 de ore, schimbând apa din când în când.
- Prăjiți semințele de chimion și coriandru, iar apoi măcinați-le într-un mojar cu pistil până ce obțineți o pulbere. Atenție! Nu confundați chimionul cu chimenul. Sunt două condimente diferite.
- Scurgeți ardeii, tăiați codițele și scoateți majoritatea semințelor. Aruncați tulpinile și semințele și tocați grosier ardeii. Dacă preferați o pastă mai iute, păstrați o parte dintre semințe și adăugați-le la final.
- Folosind un pistil și un mojar, pisați ardeii împreună cu usturoiul și sarea până ce se formează o pastă groasă și catifelată. Veți avea ceva de lucru, dar merită efortul.
- Adăugați condimentele măcinate și bateți din nou pasta. Turnați jumătate din uleiul de măsline și, în această etapă, dacă doriți, puteți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi coriandru proaspăt sau pătrunjel tocat mărunt, mentă, oregano sau coajă de portocală rasă.
Cum prăjiți semințele de chimion? Este foarte simplu! Puneți o tigaie (curată, fără ulei) la foc mediu, adăugați semințele într-un singur strat. Amestecați semințele la intervale scurte de timp (10-15 secunde) mișcând tigaia. Când condimentul începe să degaje un miros ușor, de prăjit, sau semințele încep să pocnească, luați tigaia de pe foc și lăsați semințele să se răcească într-un bol uscat.
Timpul mediu de prăjire este de 2-4 minute.
Harissa – Mod de păstrare
Turnați pasta de harissa într-un borcan sterilizat și turnați peste ea restul de ulei de măsline. Sigilați borcanul și păstrați-l într-un loc răcoros sau în frigider.
Îl puteți păstra timp de 1-2 luni – consumând câte puțin, pe măsură ce aveți nevoie.