Home Condimente Pudră de Curry

Pudră de Curry

617
0
Pudra de curry este un amestec de condimente

Ce este pudra de curry?

Pudra de curry este un amestec de condimente cu gust dulce, înțepător și iute, gustul predominant fiind dat de proporția condimentelor folosite. Condimentele pot fi amestecate la propriu în sute de combinații diferite cu gusturi deosebite.

Amestecul de condimente folosit în pudră de curry este dictat de tipul de aliment. De exemplu, carnea de vită ar putea necesita un amestec cu o aromă mai puternică decât peștele sau lintea.


Este pudra de curry un derivat din frunza de curry? Răspuns simplu, nu este! Pudra de curry este un amestec de condimente, în timp ce frunza de curry este dată de un copac, ambele având gusturi distincte.


De unde provine pudra de curry?

Noțiunea de pudră sau praf de curry a apărut în India, unde localnicii au denumit-o “masala”, care înseamnă amestec (de condimente).

După ce pudra de curry a fost adoptată pe continent, colonialii au simplificat aceste masalas în ceea ce acum numim pudra de curry.

Pudra de curry. Origine
Pudra de curry. Origine.

Păstrarea pudrei de curry

Fie că alegeți să vă faceți propria variantă în casă sau să o cumpărați de-a gata, pulberile trebuie amestecate bine și depozitate în recipienți ermetici, feriți de căldură, lumină și umezeală.

În aceste condiții, amestecul își va păstra proprietățile până la un an de zile.

Utilizarea pudrei de curry

Versatilitatea pudrelor de curry poate fi surprinzătoare. De exemplu, maioneza amestecată cu puțină pudră de curry este un dressing delicios pentru salată. O linguriță de pudră de curry poate face dintr-o supă de legume banală (cca. 1 litru), ceva delicios.

Tindem să asociem cuvântul „curry” cu tocană făcută din bucați de carne și din legume, dar dacă amestecăm pulberea de curry cu puțină sare și apoi frecăm o bucată de carne, putem obține o marinadă uscată. Astfel, umiditatea din carne va face ca pudra să adere mai bine, iar un strop de zeamă de lămâie înainte de a pune carnea pe grătar, va intensifica gustul cărnii și nu va lăsa condimentul să se ardă, în cazul în care temperatura grătarului este ridicată.

Un amestec de curry indian în stil Madras combină condimente dulci ca: scorțișoară, ienibahar și nucșoară. Un amestec puțin mai iute combină condimente precum cuișoare, cardamom și chimion, ce vor adauga mai multă profunzime și caracter amestecului. Ambele variante se armonizează mai bine atunci când amestecăm cu alte condimente ca: fenicul, semințe de coriandru și curcumă.


Pudră de curry – preparat

Creați un amestec propriu în casă folosind următoarele condimente:

  • 2 linguri coriandru măcinat
  • 1 ½ linguri de curcuma măcinată
  • 1 linguriță muștar uscat
  • ½ linguriță piper negru măcinat
  • 2 lingurițe de ghimbir măcinat
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • 2 linguri chimion măcinat
  • ½ linguriță cardamom măcinat
  • ½ linguriță piper cayenne

Utilizare:

  • Supe
  • Tocănițe
  • Marinade
  • Sosuri
  • Hamburgeri
  • Omletă
  • Salată de cartofi
  • Maioneză
  • Legume prăjite
  • Pui la gratar
  • Porc
  • Sos de roșii

Piept de pui în sos curry
Piept de pui în sos curry

Rețetă | Piept de pui în sos curry

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță boia
  • 3 linguri pudră de curry
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 frunză de dafin
  • ½ linguriță rădăcină de ghimbir proaspăt rasă
  • ½ linguriță zahăr brun
  • 2 jumătăți de piept de pui tăiate în cuburi de cca 2-3 cm
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 cană de iaurt simplu
  • ¾ cană lapte de cocos
  • ½ zeamă de lămâie
  • jumătate de ardei iute roșu tocat mărunt
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat

Încingeți uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu apoi căliți ceapa până se rumenește ușor.

Adăugați usturoiul, pudra de curry, scorțișoara, boia de ardei, frunza de dafin, ghimbirul, zahărul și sarea. Continuați să amestecați timp de 2 minute apoi adăugați bucățile de pui, pasta de roșii, iaurtul și laptele de cocos. Lăsați să dea în clocot apoi reduceți focul și fierbeți timp de 15 minute.

Înlăturați frunza de dafin, adăugați sucul de lămâie și ardeiul iute apoi fierbeți încă 5 minute. Adăugați pătrunjelul înainte de servire.

Asociați preparatul cu un orez Jasmine fiert în apă cu sare.

Previous articleCardamonul
Next articleHarissa
Sunt pasionat de condimente si am inceput sa ma documentez despre ele, dar si sa le folosesc frecvent de vreo cativa ani. Incerc sa simplific cat mai mult informatia din carti si sa o aduc in spatiul digital intr-o forma utila, usor de parcurs. Daca nu ati gasit raspunsul la intrebarea dvs despre anumite condimente, va rog lasati un comentariu mai jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here